SMART Natura

SMART Natura
Projektansvarlig

Formålet med projektet er at sikre en smidig og omkostningseffektiv gennemførelse af Natura 2000-planer til gavn for landbruget, biodiversiteten, naturværdier og de mennesker, der bor i Natura 2000-områder. Desuden er formålet at mobilisere og uddanne flere relevante myndigheder og rådgivere med henblik på aktivt at inddrage de berørte lodsejere i udarbejdelsen og gennemførelsen af Natura 2000-handleplanerne. Endvidere er formålet at styrke de økologiske forbindelser til omkringliggende naturområder.

I samarbejde med Vejle Kommune udarbejdes en metode, SMART Natura, der på en effektiv og omkostningsoptimal måde vil sikre gennemførelse af Natura 2000-planerne. Metoden skal bygge på øget viden, samarbejde, kommunikation og kompetenceudvikling hos landmænd, kommunale sagsbehandlere og rådgivere, der deltager i projektet. Metoden bygger derudover på frivillige virkemidler samt hensyntagen til landbrugsdriften og brugernes interesser i området. Metoden skal sikre en bedre forståelse mellem deltagerne i projektet, hvilket kan lede til bedre samarbejde om gennemførelsen af Natura 2000-planerne. Der udarbejdes værktøjer i samarbejde med kommunale sagsbehandlere, lokale rådgivere og lodsejere. Gennem et rejsehold afprøves og tilpasses værktøjerne, samtidig med at metoden og resultaterne hurtigt og effektivt spredes ud til kommuner og rådgivere til brug i praksis i andre Natura 2000-områder. Herudover vil der være en del uddannelsesaktiviteter, der kan bidrage til at mobilisere og inspirere andre kommuner og rådgivere.

Effekten af projektet forventes at være, at de enkelte lodsejere kan se de økonomiske og praktiske muligheder i at gennemføre konkrete Natura 2000-handlingsplaner og dermed bidrage til at bevare den biologiske mangfoldighed. Det forventes, at 75 pct. af lodsejerne har opnået en større opmærksomhed til de pågældende emner. Endvidere forventes det, at 50 pct. af de medvirkende lodsejere vil indgå i frivillige aftaler på baggrund af de brugte værktøjer.

Website
Fortsat udvikling og opdatering af hjemmesiden: www.smart-natura.dk og www.smart-natura.eu.

Inspiration til en aktiv lodsejerinddragelse

Smart Natura’s primære formål er at identificere, udvikle og udbrede nye metoder og værktøjer, der kan sikre samarbejde og frivillige aftaler mellem myndigheder og lodsejere, og som gavner såvel naturen som brugerne og forvalterne af denne.

Vedtægter for Græsningslauget

Oversigt over mødeaktiviteter

Interne møder m.m. i Smart Natura i 2013

Engelsk elektronisk udgave af pjecen ”Velkommen til et naturligt samarbejde”

Welcometo a natural partnership

Faktaark om Græsningsaftaler og Forpagtningsaftaler

Før man søger EU-støtte til et landbrugs- og naturareal, er det vigtigt at være helt sikker på, hvem der råder over arealet. Ved forpagtningsaftale er det forpagter, der kan søge om EU-støtte, mens det i græsningsaftaler er ejeren.

Græsningsaftaler og EU-støtte

Husk at få afklaret, hvem der har rådigheden over et areal, når der laves græsningsaftale. Kun den, der har rådigheden, kan søge EU-støtte. Specielt ved ansøgning om støtte til opsætning af hegn kan der være problemer.

Fælles afgræsning på flere jordlodder

Fælles afgræsning af jordlodder tilhørende forskellige ejere giver anledning til overvejelser omkring hvordan et samarbejde omkring dette bygges op. Her er bud på flere forskellige løsninger med beskrivelser af fordele og ulemper ved disse.

Se videoen

Se videoen "Ambassadører sikrer frivillige aftaler"

Ny pjece

Erfaringer fra pilotområderne Øvre Grejs Ådal og Egtved Ådal på dansk og engelsk.

Græsningsaftaler

Græsningsaftaler

2013 møder i Smart Natura

Oversigt over de vigtigste møder i Smart Natura i 2013.

Information om projektet

Information og omtale publiceret om projektet i 2013

Samlet analyse af spørgeskema

Undersøgelse af hvilke forhold lodsejere oplever som barrierer for at indgå en Natura 2000-aftale

Spørgeskema barriereundersøgelse

Spørgeskemaet til undersøgelsen om barrierer for at indgå en Natura 2000-aftale

Alle svar på spørgeskemaundersøgelse

Oversigt over alle svar modtaget i spørgeskemaundersøgelsen om barrierer for at indgå en Natura 2000-aftale

Vedtægter for Græsningslauget

Skabelon til vedtægter for Græsningslauget.

Afsluttende rapport